Kokosový olej

18.12.2017
 / 5.0

Prihláste sa, aby ste mohli ohodnotiť článok! Prihlásenie/Registrácia
Čo môžete dosiahnuť jeho užívaním
  • Je to typ tuku s priaznivými fyziologickými účinkami, dokonale vhodný na pečenie a varenie.
  • Na rozdiel od iných jedlých tukov sa môže skladovať dlho – umožňuje to jeho profil mastných kyselín.
  • Vďaka vysokému obsahu kyseliny laurovej môže jeho pravidelná konzumácia znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.

500 ml 
 
 


Prehľad

Kokosový olej je určitý typ oleja na varenie. Pôvodne bol neoddeliteľnou súčasťou ázijských kulinárskych tradícií. Používa sa predovšetkým na pečenie a varenie. Môže sa získavať z dužiny sušených (alebo nesušených, v závislosti od metódy spracovania) kokosových orechov – plodov palmy kokosovej. Používa sa aj na iné ako gastronomické účely. Olej zo zdrojov odlišnej akosti sa používa aj na lekárske a priemyselné účely. Pretože má významný obsah nasýtených mastných kyselín (obsahuje viac nasýtených mastných kyselín ako bravčová masť), je úplne odolný proti žltnutiu a môže sa skladovať pri normálnych izbových podmienkach až dva roky bez toho, aby sa zhoršila jeho kvalita. Väčšinu z mastných kyselín v kokosovom oleji predstavuje kyselina laurová, ktorá zvyšuje hladinu HDL, LDL a celkového cholesterolu v krvi; zvýšenie hladiny HDL cholesterolu je však silnejšie a nakoniec vedie k zníženiu hladiny LDL cholesterolu. V dôsledku toho znižuje spotreba kokosového oleja riziko kardiovaskulárnych ochorení, takže veľmi vysoký obsah nasýtených mastných kyselín môže byť sprvu zavádzajúci. Okrem toho je mimoriadne bohatý na MCT (triglyceridy so stredne dlhým reťazcom), ktoré môžu slúžiť ako rýchly zdroj energie – podobne ako sacharidy, poskytuje však dvojnásobok energie vo forme ketónov bez toho, aby sa ukladal ako telesný tuk.

V regáloch obchodov nájdete panenský, rafinovaný a hydrogenovaný kokosový olej. Poslednému menovanému sa však vyhýbajte – rovnako aj iným zdrojom tukov spracovaných hydrogenáciou.

Panenský kokosový olej sa vždy získava z čerstvej dužiny kokosového orecha, kokosového mlieka alebo kokosových zvyškov. V prípade, že je surovinou dužina, získava sa čistý a úplne organický tuk šetrným postupom bez čistenia pomocou chemikálií. Z kokosového mlieka sa olej extrahuje po 36 – 48 hodinách fermentácie. Panenský kokosový olej má tieto vlastnosti: silnú chuť a vôňu kokosového orecha, žltkastú farbu a celkovo hrubý charakter.

Olej nazývaný RBD (rafinovaný, bielený, dezodorizovaný) sa vyrába z panenského kokosového oleja, je filtrovaný, čistý, úplne bezfarebný a zbavený pachu. Jeho akosť je v slabšia v tom zmysle, že sa rastlinné živiny nachádzajúce v panenskom tuku pri čistení zničia, kvalita oleja, profil mastných kyselín a celkový fyziologický účinok tohto oleja však zostávajú v zásade rovnaké ako pri panenskom kokosovom oleji. V zásade je to nehydrogenovaný tuk. Hlavná výhoda spočíva predovšetkým v skutočnosti, že ani chuť, ani vôňu kokosového orecha nie je v jedle cítiť, pretože tento olej má úplne neutrálnu chuť a farbu: v tuhom stave je biely ako masť, tekutý je však krištáľovo čistý a priehľadný. V prípade RBD kokosového oleja netreba počítať s prírodnými „lahôdkami“, ktoré sa môžu zmiešať s olejom počas zberu alebo spracovania, pretože po rafinovaní sa do regálov obchodov dostane výrobok bez akýchkoľvek zoogénnych „koncových produktov“ (fekálií a zvyškov hmyzu a nečistôt).

Základom hydrogenovaného kokosového oleja je vždy RBD olej. Účelom tohto postupu je zvýšiť bod topenia oleja. Zatiaľ čo panenské a RBD oleje sa topia pri 24 stupňoch, bod topenia hydrogenovaného kokosového oleja je 36 – 40 stupňov Celzia. V teplejších oblastiach je táto vlastnosť prospešná z hľadiska skladovania a dopravy, fyziologické účinky hydrogenovaného kokosového oleja však nie sú priaznivé, pretože pri procese hydrogenizácie vznikajú vo výrobku škodlivé transmastné kyseliny. Snažte sa vždy používať nehydrogenované výrobky.

Prečo stojí za to ho používať

  • Je to typ tuku s priaznivými fyziologickými účinkami, dokonale vhodný na pečenie a varenie.
  • Na rozdiel od iných jedlých tukov sa môže skladovať dlho – umožňuje to jeho profil mastných kyselín.
  • Môže sa používať opakovane bez toho, aby sa tým poškodil jeho profil mastných kyselín (až do 170 – 180 °C), zatiaľ čo napríklad v prípade slnečnicového oleja klesá akosť značne už po jednom použití.
  • Vďaka vysokému obsahu kyseliny laurovej môže jeho pravidelná konzumácia znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.
  • Má mimoriadne vysoký obsah MCT (triglyceridy so stredne dlhým reťazcom), ktoré môžu slúžiť ako rýchly zdroj energie, najmä pri diéte.

Ďalšie výhody

Kokosový olej sa dokonale hodí do jedálneho lístka športovca. Je to vynikajúci zdroj rýchlej energie. Môže úplne nahradiť všetky ostatné jedlé tuky používané pri pečení alebo varení. Hodí sa tiež do jedálneho lístka osôb žijúcich priemerným životným štýlom alebo tých, ktorí venujú svojmu zdraviu väčšiu pozornosť.

Ďalšie možné použitie

  • Kokosový olej sa môže tiež používať ako surovina pre domáce kozmetické prostriedky.
  • Pri externom aplikovaní šetrne zvlhčuje pokožku a pomáha pri regenerácii poškodených vlasov.
  • Často sa pridáva do mydla.

Ako ho používať

Pretože ide o olej vhodný na varenie, môžete pri príprave jedla použiť kokosový olej ako jediný tuk. Môže sa používať namiesto akéhokoľvek oleja na varenie v rovnakom množstve ako iný olej.

Kontraindikácie

Niektoré zdravotnícke organizácie vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ostro napádajú kokosový olej, pretože obsahuje 91 % nasýtených mastných kyselín. Ako je však jasné z uvedených informácií, fyziologické účinky kokosového oleja sú omnoho priaznivejšie ako účinky iných jedlých tukov a olejov (používaných väčšinou v potravinárskom priemysle), takže varovania pred kokosovým olejom nie sú vôbec opodstatnené. Treba sa, samozrejme, vyhnúť konzumácii hydrogenovaného kokosového oleja, pretože obsahuje transmastné kyseliny, ktoré sú pre zdravie mimoriadne škodlivé!

Interakcie

Nie sú známe.

Nežiaduce účinky

Nie sú známe. Je však potrebné vyhnúť sa nadmernej spotrebe (rovnako ako v prípade akéhokoľvek iného tuku na varenie).

Kontraindikácie a obmedzenia

Neuplatňujú sa.


Máš otázku súvisiacu s týmto článkom? Pošli nám ju!

Zasielanie otázok je možné iba po registrácii a prihlásení!
Prosím, prihlás sa!